Als we op voedingsgebied 1 ding niet kunnen missen in ons dagelijkse leven is het wel brood. Broodnodig… de uitvinder van die term wist het al. We weten echter allemaal dat daar weleens het schoentje durft te wringen. Zeker als je bijvoorbeeld wilt afvallen of iets gezonder in het leven wilt staan. We willen ons dagelijks sneetje geluk immers niet zomaar zonder slag of stoot opgeven. In plaats van je de vraag te stellen: ‘Hoeveel brood mag je eten om af te vallen?’, kan je jezelf misschien de vraag stellen: ‘Kan het niet gezonder?’. Ja hoor, dat kan! Naast broodjes gezond zoals notenbrood en volkorenbrood, bestaat er namelijk ook zoiets als koolhydraatarm brood. Samen met jou trekken we graag onze bakkersschort aan om de geheimen van koolhydraatarm brood te ontrafelen. Maar laten we starten bij het begin…
Eigenlijk vertelt de naam van dit type brood al heel wat. Het gaat namelijk om een broodsoort die in tegenstelling tot haar witte, bruine, volkoren en andere broertjes en zusjes minder koolhydraten bevat. Je zou kunnen stellen dat we van een koolhydraatarm brood kunnen spreken van zodra het aantal koolhydraten per snee brood onder de 10 gram zakt. Om je een idee te geven:
Dit zijn natuurlijk geen definitieve cijfers, maar zo krijg je toch al een idee van waar het om draait.
Het zou onjuist zijn om hier volmondig ‘ja’ op te antwoorden. Dit brood bevat dan wel minder koolhydraten, maar daarom niet automatisch minder calorieën. En hoe je het ook draait of keert, afvallen is nog altijd synoniem met calorieën tellen. We zien vaak dat dit type brood evenveel of zelfs meer calorieën per snee brood bevat. Dit komt simpelweg omdat er meer vet wordt aan toegevoegd om de structuur en smaak enigszins te behouden. Belangrijk is dus om altijd het volledige ingrediëntenplaatje te bekijken. Pas dan kan je precies bepalen of een bepaald type brood gezonder is dan een ander type brood.
Allemaal leuk en wel, maar hoe ga je nu op zoek naar dit type brood? Om je te helpen in je zoektocht naar koolhydraatarm brood, houd je best volgende zaken in het achterhoofd:
Ja en nee…of beter nog ‘misschien’. In ons artikel viel al te lezen dat een brood dat arm is aan koolhydraten niet automatisch gezonder is. Veel hangt af van wat er in de plaats gebruikt werd om het brood samen te stellen. Bevat het meer vetten om de smaak en structuur ten goede te komen dan kan je niet echt van gezonder spreken. Bevat het echter dezelfde hoeveelheid vet dan een klassiek brood, maar in combinatie met minder koolhydraten dan is het wel gezonder. Zetmeel in klassiek brood wordt namelijk al snel als glucose in de bloedbaan gestuurd. Dit gaat de insuline en bloedsuikerspiegel snel doen stijgen. Een koolhydraatarm alternatief gaat voor een veel evenwichtigere bloedsuikerspiegel zorgen.
Bakkers Vlaanderen wil je graag helpen in je zoektocht naar koolhydraatarm brood. Maak gebruik van het platform en vind op 1-2-3 een ambachtelijke bakker in jouw buurt. Even je postcode en gemeente ingeven en je brood ligt binnen handbereik.