Er gaat geen dag voorbij of een sneetje brood maakt ons wel blij. Wat zouden we zijn zonder onze melige vriend die al jaar en dag van ons dagelijks dieet onderdeel uitmaakt. Door de tijden heen is brood ook geëvolueerd tot een manusje-van-alles; van de klassieke snee brood tot het verwerken in desserts zoals broodpudding. Er zijn heel wat toepassingen en soorten die het een bijzonder interessant, verrassend en bovenal overheerlijk product maken. Het populairste is nog steeds om brood met beleg te eten. Toch liggen er heel wat broodsoorten op de broodplank die geen beleg nodig hebben en daar willen we het vandaag over hebben. Brood dat je kunt eten zonder beleg…
De traditie van brood met beleg gaat honderden jaren terug. In een tijd waar de keuze uit broodsoorten nog eerder beperkt was, wilde men wat kleur en geur aan brood geven door er beleg op te gooien. Terwijl dat tweehonderd jaar geleden nog enkel ham en kaas was, is het aanbod tegenwoordig zo goed als onbeperkt. Van vissla over preparé tot gehaktballetjes in tomatensaus en honderden soorten salami. Geen wonder dat brood zo populair is. De Bourgondiërs onder ons maken gegarandeerd een vreugdesprong als ze weer eens een beenhouwerij binnenstappen.
Naast het gigantische aanbod van beleg groeide echter ook het aanbod aan broodsoorten. Dat maakt dat er tegenwoordig heel wat soorten brood zijn die je perfect zonder beleg kunt eten. Het zijn soorten die dankzij hun ingrediëntenlijst op zich al een overheerlijke smaak hebben. Vaak is een klein laagje boter in dit geval genoeg om je smaakpapillen helemaal te betoveren. Je kunt het trouwens zo gek niet bedenken of je kunt er wel een brood mee maken. Dit maakt dat je buiten de broden die we hieronder kort aan jou zullen voorstellen, ook zelf aan de slag kunt. Populair zijn bijvoorbeeld broden waarin groenten of fruit worden verwerkt. Of wat gedacht van een knapperige notencombo om je brood wat meer smaak en die crunchy taste te geven.
Duik eens onder in de weelde aan broodsoorten die op ons ligt te wachten en ontdek zelf dat er ook brood is dat je zonder beleg kunt eten. Notenbrood, rozijnenbrood of desembrood in al zijn vormen en maten om er maar enkele te noemen. Soms met een streepje boter, maar soms ook gewoon puur natuur.
Bakkers Vlaanderen kan een sneetje brood zonder beleg ook wel smaken. Voor het lekkerste rozijnenbrood, notenbrood en desembrood kan je terecht bij he ambachtelijke bakker door gewoon je postcode en gemeente in te geven. Smakelijk!