BAANBREKENDE SAMENWERKING VOOR LAGERE CO2-VOETAFDRUK VAN TARWEMEEL

Baanbrekende samenwerking voor lagere CO2-voetafdruk van tarwemeel

Baanbrekende samenwerking voor lagere CO2-voetafdruk van tarwemeel

Er wordt gewerkt aan een vernieuwend, koolstofarm tarwemeel voor de productie van brood en ander basisvoedsel. Dit is een gezamenlijk project van Dossche Mills, een grote producent en leverancier van grondstoffen voor bakkerijen, de Duitse agrarische handelsonderneming AGRAVIS Raiffeisen AG en de Nederlandse kunstmestfabrikant OCI Global. De samenwerking is bedoeld om de milieu-impact van brood te verminderen.

De tarwe is al gezaaid op de akkers in Duitsland en zal in de zomer van 2023 worden geoogst. Dit betekent dat het koolstofarmere meel in de loop van 2023 en begin 2024 aan de voedingsmiddelenindustrie kan worden geleverd.

Het meel wordt gemaakt van tarwe die is geteeld met de Low Carbon Nutramon meststof van OCI. Vergeleken met traditionele meststoffen zorgt deze voor een aanzienlijk (tot 50%) lagere broeikasgasbalans.

De koolstofarmere meststof is ISCC PLUS-gecertificeerd. Dit is een garantie voor de verantwoorde inkoop van duurzame grondstoffen, waarbij wordt uitgegaan van een massabalansbenadering. De betreffende meststof, geleverd door OCI, wordt gekoppeld aan biomethaan uit landbouwafval en reststromen als alternatief voor aardgas. 

Kristof Dossche, CEO van Dossche Mills: “Als toonaangevende maalderij in de Benelux verwerkt Dossche Mills grote hoeveelheden graan. Duurzaamheid staat centraal in ons familiebedrijf, en we hebben dan ook ambitieuze doelen voor het aanbieden van duurzaam geteelde tarwe. De samenwerking met AGRAVIS en OCI is een eerste stap naar een duurzame tarweketen en maakt deel uit van de langetermijnvisie om de transitie naar een duurzame, klimaatneutrale voedingsketen te versnellen, waarvan zowel boeren als consumenten zullen profiteren. We engageren ons om tegen 2030 onze klanten te bedienen in lijn met de Europese regelgeving.”