We genieten allemaal wel van ons dagelijks sneetje brood. Voor vele mensen is het eten van brood echter geen vanzelfsprekendheid. Zij zijn namelijk allergisch voor brood. Om het helemaal correct te stellen, zijn ze niet allergisch voor het brood maar wel voor een of meerdere van de ingrediënten die in brood aanwezig zijn. Voor deze mensen is het steeds oppassen geblazen als ze een boterham willen eten. Gelukkig betekent dit niet dat ze helemaal geen brood kunnen eten. Er bestaan namelijk alternatieven voor het klassieke brood die je waarschijnlijk wel kunt eten.
De bekendste allergie, die eigenlijk een intolerantie is, maar wel met dezelfde achterliggende werking als een allergie is glutenintolerantie of coeliakie. Maar daar blijft het niet bij. Hier enkele van de meest voorkomende allergieën, naast die voor gluten, die een rol kunnen spelen bij de consumptie van brood:
Als je allergisch bent voor brood dan ben je allergisch voor een bepaald onderdeel van een ingrediënt dat in het brood verwerkt zit. Net zoals bij andere voedselallergieën is de boosdoener het eiwit dat in het ingrediënt verscholen zit. In het geval van een allergie gaat ons afweersysteem het eiwit niet herkennen en gaat ons immuunsysteem als reactie afweerstoffen aanmaken. Dit resulteert in soms heftige reacties en aanvallen.
Ja, die zijn er zeker? Je bent hoogstwaarschijnlijk niet alleen met je allergie terwijl je toch soms zin hebt in een sneetje brood. Bakkers zijn ondertussen op de hoogte van de verschillende allergieën die de ronde doen en hebben vast en zeker een alternatief voor je klaar. Gewoon even navragen bij je plaatselijke bakker welke ingrediënten er in het brood zijn verwerkt of je allergie doorgeven. Zo kan iemand die allergisch is voor brood toch nog voor een gepast alternatief gaan.
Aangezien een tamelijk hoog percentage van mensen met glutenintolerantie of coeliakie kampt, vind je bij iedere bakker wel broden die hier rekening mee houden. Glutenvrij brood wordt over het algemeen gemaakt met graansoorten die het eiwit gluten niet bevatten. Voorbeelden hiervan zijn rijst, haver, quinoa, boekweit en gierst. Koop je een glutenvrij brood bij de bakker dan mag je er zeker van zijn dat er geen gluten inzitten. Koop je bijvoorbeeld een brood gemaakt van haver in de supermarkt controleer dan zeker of het 'glutenvrij' brood tijdens het productieproces niet vervuild kan geraakt zijn met andere granen.
Wij raden iedereen aan om een bezoek aan de plaatselijke bakker te brengen. Hij of zij weet perfect welke ingrediënten werden gebruikt. Op Bakkers Vlaanderen vind je snel een bakker in de buurt die je kan helpen.