Afwezig wegens ziekte, maar niet thuis voor de controlearts. Kan dat? Neen!

Ondernemer

23-05-2014

Wij en anders werkgevers zeggen nee tegen vakbonden op de vraag om af te zien van de verplichting om thuis te moeten blijven voor tegencontrole bij ziekte

Het zat er even bovenarms op tussen werkgevers en werknemersorganisaties deze week. Een werkgever kan in het arbeidsreglement laten inschrijven dat een zieke werknemer tot maximaal vier uur per dag thuis moet blijven. Zo moet het voor een controlearts gemakkelijker worden te controleren of iemand al dan niet echt ziek is. In het voorstel van de vakbonden zou deze mogelijkheid wegvallen. 

De werkgeversorganisaties, waaronder Bakkers Vlaanderen, hebben het voorstel van de vakbonden afgewezen.

Het gaat overigens over werknemers die van de dokter de woning mogen verlaten. Wie daar geen toestemming voor krijgt, moet sowieso thuisblijven.

Logisch 

We vinden het logisch dat een werkgever mag verlangen dat een zieke en afwezige werknemer minstens 4 uur thuis is voor een controle van de controlearts. De zieke werknemer weet wanneer de controlearts langskomt, de werkgever moet niet wachten op de nodige informatie en de controlearts loopt het risico niet meer voor een gesloten deur te staan.