2 op 5 bakkerijen niet in orde met juiste prijsaanduidingen

Algemeen

30-01-2018

De Economische inspectie heeft vorig jaar een algemeen onderzoek gevoerd naar de prijsaanduiding van de goederen die te koop worden aangeboden door de onderneming aan de consument.

Zowat 2 op de 5 bezochte bakkerijen zijn in overtreding met de wettelijke verplichtingen, waar prijzen niet of onvolledig zijn aangeduid.

Het onderzoek geeft de resultaten weer van de eerste negen maanden van 2017. Meer dan 1.700 handelszaken in diverse sectoren werden gecontroleerd. De controlediensten onderwierpen ook 160 bakkerijen aan een onderzoek. De resultaten hier zijn ronduit alarmerend: 39% van de bezochte bakkerijen, zowat 2 op 5, begingen inbreuken op de wettelijke verplichtingen. Een correcte prijsaanduiding is niet alleen klantvriendelijk en verhoogt het winkelcomfort: het is ook wettelijk verplicht. Daarom willen we je als federatie er op wijzen dat de wetgeving strikt nageleefd moet worden. De wet zegt dat de prijs duidelijk leesbaar en ondubbelzinnig moet zijn en zich op de betreffende producten, op de verpakking of in de nabijheid moet bevinden. Broden dienen niet alleen een stukprijs, maar ook een prijs per kilogram te hebben en een juiste benaming te hebben. Logischerwijs wordt hierbij ook het gewicht van het brood aangeduid. Een correcte prijsaanduiding zou bijvoorbeeld kunnen zijn: Volkorenbrood € 2,20 - 800 gram (€ 2,64/kg).

Waarom een kiloprijs?

De klant moet zich steeds correct kunnen informeren over het product dat hij wil kopen. Aangezien gewicht en prijs van brood vrij zijn en er dus geen vergelijking mogelijk is, moet de prijs per kilogram duidelijkheid brengen.

 

Nieuwsoverzicht

 Ondernemer  20ste editie Belgian Corporate Video Festival
>>> 18-02-2019
Op 6 juni 2019 vindt de 20ste editie van het Belgian Corporate Video Festival plaats in Kinepolis Brussel. Ook dit jaar kunnen de beste corporate videoís verschillende awards winnen in uiteenlopende categorieŽn.

 Beroep  Alternatieve granen - desembroden - gekoelde degen
>>> 13-02-2019
Alimento organiseert op 12 maart een full option opleiding. MichaŽl, Ludovic en Guido zullen tijdens deze opleiding een combinatie doen van deze verschillende technieken en producten.

 Algemeen   Alimento is op zoek naar een nieuwe Opleidingsadviseur Bakkerij
>>> 04-02-2019
Heb jij een hart voor Opleiding en Voeding? Dan ben jij misschien wel de geschikte kandidaat!

> Alle nieuws