2 op 5 bakkerijen niet in orde met juiste prijsaanduidingen

Algemeen

30-01-2018

De Economische inspectie heeft vorig jaar een algemeen onderzoek gevoerd naar de prijsaanduiding van de goederen die te koop worden aangeboden door de onderneming aan de consument.

Zowat 2 op de 5 bezochte bakkerijen zijn in overtreding met de wettelijke verplichtingen, waar prijzen niet of onvolledig zijn aangeduid.

Het onderzoek geeft de resultaten weer van de eerste negen maanden van 2017. Meer dan 1.700 handelszaken in diverse sectoren werden gecontroleerd. De controlediensten onderwierpen ook 160 bakkerijen aan een onderzoek. De resultaten hier zijn ronduit alarmerend: 39% van de bezochte bakkerijen, zowat 2 op 5, begingen inbreuken op de wettelijke verplichtingen. Een correcte prijsaanduiding is niet alleen klantvriendelijk en verhoogt het winkelcomfort: het is ook wettelijk verplicht. Daarom willen we je als federatie er op wijzen dat de wetgeving strikt nageleefd moet worden. De wet zegt dat de prijs duidelijk leesbaar en ondubbelzinnig moet zijn en zich op de betreffende producten, op de verpakking of in de nabijheid moet bevinden. Broden dienen niet alleen een stukprijs, maar ook een prijs per kilogram te hebben en een juiste benaming te hebben. Logischerwijs wordt hierbij ook het gewicht van het brood aangeduid. Een correcte prijsaanduiding zou bijvoorbeeld kunnen zijn: Volkorenbrood € 2,20 - 800 gram (€ 2,64/kg).

Waarom een kiloprijs?

De klant moet zich steeds correct kunnen informeren over het product dat hij wil kopen. Aangezien gewicht en prijs van brood vrij zijn en er dus geen vergelijking mogelijk is, moet de prijs per kilogram duidelijkheid brengen.

 

Nieuwsoverzicht

 Ondernemer  Kamal Kharmach helpt ondernemers in nieuw En-programma
>>> 07-08-2019
Binnenkort starten de opnames van het nieuwe programma De zaak met Kamal Kharmach. Daarin trekt Kamal naar allerlei ondernemers die voor een dringend probleem staan, en gaat hij samen met hen op zoek naar een oplossing.

 WEEK VAN DE AMBACHTELIJKE BAKKER   Promotieactie 2019: inschrijven tot 15 augustus!
>>> 07-08-2019
Je kan nog enkele dagen inschrijven om deel te nemen aan de Week van de Ambachtelijke Bakker (30/9-6/10). Via tv-spots wordt de consument opgeroepen om naar hun bakker te gaan. Het zou spijtig zijn als uw klanten merken dat jij niet meedoet, toch?

 BIBAC PLUS   BIBAC PLUS: ontdek de nieuwste ontwikkelingen van jouw ambacht
>>> 06-08-2019
Binnen 7 weken is het zover: van zondag 22 tot en met woensdag 25 september gooit BIBAC PLUS zijn deuren open in Antwerp Expo!

> Alle nieuws