2 op 5 bakkerijen niet in orde met juiste prijsaanduidingen

Algemeen

30-01-2018

De Economische inspectie heeft vorig jaar een algemeen onderzoek gevoerd naar de prijsaanduiding van de goederen die te koop worden aangeboden door de onderneming aan de consument.

Zowat 2 op de 5 bezochte bakkerijen zijn in overtreding met de wettelijke verplichtingen, waar prijzen niet of onvolledig zijn aangeduid.

Het onderzoek geeft de resultaten weer van de eerste negen maanden van 2017. Meer dan 1.700 handelszaken in diverse sectoren werden gecontroleerd. De controlediensten onderwierpen ook 160 bakkerijen aan een onderzoek. De resultaten hier zijn ronduit alarmerend: 39% van de bezochte bakkerijen, zowat 2 op 5, begingen inbreuken op de wettelijke verplichtingen. Een correcte prijsaanduiding is niet alleen klantvriendelijk en verhoogt het winkelcomfort: het is ook wettelijk verplicht. Daarom willen we je als federatie er op wijzen dat de wetgeving strikt nageleefd moet worden. De wet zegt dat de prijs duidelijk leesbaar en ondubbelzinnig moet zijn en zich op de betreffende producten, op de verpakking of in de nabijheid moet bevinden. Broden dienen niet alleen een stukprijs, maar ook een prijs per kilogram te hebben en een juiste benaming te hebben. Logischerwijs wordt hierbij ook het gewicht van het brood aangeduid. Een correcte prijsaanduiding zou bijvoorbeeld kunnen zijn: Volkorenbrood € 2,20 - 800 gram (€ 2,64/kg).

Waarom een kiloprijs?

De klant moet zich steeds correct kunnen informeren over het product dat hij wil kopen. Aangezien gewicht en prijs van brood vrij zijn en er dus geen vergelijking mogelijk is, moet de prijs per kilogram duidelijkheid brengen.

 

Nieuwsoverzicht

 Algemeen   FAVV schrapt controles op zoutgehalte
>>> 13-12-2018
Het FAVV zal vanaf 2019 geen controles meer zullen uitvoeren op het zoutgehalte in het brood. Er zal ook geen peiling meer gedaan worden naar het gebruik van gejodeerd zout.

 Algemeen   Schadelijke koelmiddelen? Boete: 3.000 - 25.000 euro
>>> 11-12-2018
De overheid gaat de controles op uw koeltechnische installaties opvoeren. Een 30-tal inspecteurs gaan op pad om na te gaan of bedrijven de regelgeving inspecteren. Bij vastgestelde inbreuken kunnen boetes oplopen tot 25.000 euro.

 Algemeen   Pyjamadag zoekt bakkers
>>> 03-12-2018
VZW Krijtlijn organiseert op 15 maart 2019 (pyjamadag) een online seminariedag t.v.v. Bednet en zoekt hiervoor nog bakkers die voor het ontbijt willen zorgen.

> Alle nieuws