2 op 5 bakkerijen niet in orde met juiste prijsaanduidingen

Algemeen

30-01-2018

De Economische inspectie heeft vorig jaar een algemeen onderzoek gevoerd naar de prijsaanduiding van de goederen die te koop worden aangeboden door de onderneming aan de consument.

Zowat 2 op de 5 bezochte bakkerijen zijn in overtreding met de wettelijke verplichtingen, waar prijzen niet of onvolledig zijn aangeduid.

Het onderzoek geeft de resultaten weer van de eerste negen maanden van 2017. Meer dan 1.700 handelszaken in diverse sectoren werden gecontroleerd. De controlediensten onderwierpen ook 160 bakkerijen aan een onderzoek. De resultaten hier zijn ronduit alarmerend: 39% van de bezochte bakkerijen, zowat 2 op 5, begingen inbreuken op de wettelijke verplichtingen. Een correcte prijsaanduiding is niet alleen klantvriendelijk en verhoogt het winkelcomfort: het is ook wettelijk verplicht. Daarom willen we je als federatie er op wijzen dat de wetgeving strikt nageleefd moet worden. De wet zegt dat de prijs duidelijk leesbaar en ondubbelzinnig moet zijn en zich op de betreffende producten, op de verpakking of in de nabijheid moet bevinden. Broden dienen niet alleen een stukprijs, maar ook een prijs per kilogram te hebben en een juiste benaming te hebben. Logischerwijs wordt hierbij ook het gewicht van het brood aangeduid. Een correcte prijsaanduiding zou bijvoorbeeld kunnen zijn: Volkorenbrood € 2,20 - 800 gram (€ 2,64/kg).

Waarom een kiloprijs?

De klant moet zich steeds correct kunnen informeren over het product dat hij wil kopen. Aangezien gewicht en prijs van brood vrij zijn en er dus geen vergelijking mogelijk is, moet de prijs per kilogram duidelijkheid brengen.

 

Nieuwsoverzicht

 Ondernemer  Online veilingen bakkerswinkels
>>> 20-05-2019
VH Auctions organiseert begin juni vier online veilingen ter verkoop van een industriŽle bakkerij met 8 winkelpunten.

 Algemeen   Brochure 'Zelfstandige worden'
>>> 20-05-2019
Om kandidaat-ondernemers te helpen de oprichting van een onderneming tot een goed einde te brengen, heeft de Algemene Directie K.M.O.-beleid van de FOD Economie de informatiebrochure "Zelfstandige worden" geschreven.

 Algemeen   Ontdek de kracht van corporate video voor uw bedrijf
>>> 07-05-2019
Wilt u weten wat videocommunicatie voor uw bedrijf kan betekenen? Kom dan op donderdag 6 juni 2019 naar het Belgian Corporate Video Festival in Kinepolis Brussel.

> Alle nieuws