‘Imitatiechocolade’ geschrapt

Algemeen

23-11-2018

De benaming “imitatiechocolade” mag niet meer gebruikt mag worden 'omdat het de consument kan misleiden'. Dat vermeldt het Belgisch Staatsblad van 17 oktober 2018.

Het aangepast KB zorgt ervoor dat er een betere overeenstemming is met de tekst van de chocoladerichtlijn 2000/36 alsook tussen de Franstalige en Nederlandstalige versie van het KB. Volgens de FOD Economie mag de verkoopbenaming "imitatiechocolade" niet meer gebruikt worden omdat de verkoopbenaming “imitatiechocolade” de consument zou kunnen misleiden. Het is aan de operator om een geschikte benaming te vinden voor wat men thans onder "imitatiechocolade" verstaat. Dit zou bijvoorbeeld “cacaofantasie” of “suikerwerk op basis van cacao” kunnen zijn.

“Het woord ″chocolade″ mag slechts deel uitmaken van de benaming van andere producten dan deze die gedefinieerd zijn in het KB chocolade wanneer zij gedeeltelijk bestaan uit chocoladepoeder, huishoudchocoladepoeder, chocolade, chocoladecouverture, melkchocolade of witte chocolade”.

Voorbeeld : het woord 'chocolade' mag geen deel uitmaken van de benaming van een levensmiddel (bv chocolademelk) dat enkel cacaopoeder bevat. In dergelijke gevallen mag wel 'met chocoladesmaak' gebruikt worden.

Het nieuwe Koninklijk Besluit treedt in werking op 27 oktober 2018. Echter, volgens het KB kunnen cacao- en chocoladeproducten in de handel worden gebracht overeenkomstig de bepalingen die van toepassing waren vóór de inwerkingtreding van dit besluit (bv. gebruik van de benaming imitatiechocolade), tot het einde van de zesde maand die volgt op de maand van de bekendmaking van dit besluit in het Belgisch Staatsblad, m.a.w. 30 april 2019.

 

Foto: Gemaakt met Puratos Carat chocolade


Nieuwsoverzicht

 Ondernemer  20ste editie Belgian Corporate Video Festival
>>> 18-02-2019
Op 6 juni 2019 vindt de 20ste editie van het Belgian Corporate Video Festival plaats in Kinepolis Brussel. Ook dit jaar kunnen de beste corporate video’s verschillende awards winnen in uiteenlopende categorieën.

 Beroep  Alternatieve granen - desembroden - gekoelde degen
>>> 13-02-2019
Alimento organiseert op 12 maart een full option opleiding. Michaël, Ludovic en Guido zullen tijdens deze opleiding een combinatie doen van deze verschillende technieken en producten.

 Algemeen   Alimento is op zoek naar een nieuwe Opleidingsadviseur Bakkerij
>>> 04-02-2019
Heb jij een hart voor Opleiding en Voeding? Dan ben jij misschien wel de geschikte kandidaat!

> Alle nieuws