‘Imitatiechocolade’ geschrapt

Algemeen

23-11-2018

De benaming “imitatiechocolade” mag niet meer gebruikt mag worden 'omdat het de consument kan misleiden'. Dat vermeldt het Belgisch Staatsblad van 17 oktober 2018.

Het aangepast KB zorgt ervoor dat er een betere overeenstemming is met de tekst van de chocoladerichtlijn 2000/36 alsook tussen de Franstalige en Nederlandstalige versie van het KB. Volgens de FOD Economie mag de verkoopbenaming "imitatiechocolade" niet meer gebruikt worden omdat de verkoopbenaming “imitatiechocolade” de consument zou kunnen misleiden. Het is aan de operator om een geschikte benaming te vinden voor wat men thans onder "imitatiechocolade" verstaat. Dit zou bijvoorbeeld “cacaofantasie” of “suikerwerk op basis van cacao” kunnen zijn.

“Het woord ″chocolade″ mag slechts deel uitmaken van de benaming van andere producten dan deze die gedefinieerd zijn in het KB chocolade wanneer zij gedeeltelijk bestaan uit chocoladepoeder, huishoudchocoladepoeder, chocolade, chocoladecouverture, melkchocolade of witte chocolade”.

Voorbeeld : het woord 'chocolade' mag geen deel uitmaken van de benaming van een levensmiddel (bv chocolademelk) dat enkel cacaopoeder bevat. In dergelijke gevallen mag wel 'met chocoladesmaak' gebruikt worden.

Het nieuwe Koninklijk Besluit treedt in werking op 27 oktober 2018. Echter, volgens het KB kunnen cacao- en chocoladeproducten in de handel worden gebracht overeenkomstig de bepalingen die van toepassing waren vóór de inwerkingtreding van dit besluit (bv. gebruik van de benaming imitatiechocolade), tot het einde van de zesde maand die volgt op de maand van de bekendmaking van dit besluit in het Belgisch Staatsblad, m.a.w. 30 april 2019.

 

Foto: Gemaakt met Puratos Carat chocolade


Nieuwsoverzicht

 Algemeen   FAVV schrapt controles op zoutgehalte
>>> 13-12-2018
Het FAVV zal vanaf 2019 geen controles meer zullen uitvoeren op het zoutgehalte in het brood. Er zal ook geen peiling meer gedaan worden naar het gebruik van gejodeerd zout.

 Algemeen   Schadelijke koelmiddelen? Boete: 3.000 - 25.000 euro
>>> 11-12-2018
De overheid gaat de controles op uw koeltechnische installaties opvoeren. Een 30-tal inspecteurs gaan op pad om na te gaan of bedrijven de regelgeving inspecteren. Bij vastgestelde inbreuken kunnen boetes oplopen tot 25.000 euro.

 Algemeen   Pyjamadag zoekt bakkers
>>> 03-12-2018
VZW Krijtlijn organiseert op 15 maart 2019 (pyjamadag) een online seminariedag t.v.v. Bednet en zoekt hiervoor nog bakkers die voor het ontbijt willen zorgen.

> Alle nieuws