‘Imitatiechocolade’ geschrapt

Algemeen

23-11-2018

De benaming “imitatiechocolade” mag niet meer gebruikt mag worden 'omdat het de consument kan misleiden'. Dat vermeldt het Belgisch Staatsblad van 17 oktober 2018.

Het aangepast KB zorgt ervoor dat er een betere overeenstemming is met de tekst van de chocoladerichtlijn 2000/36 alsook tussen de Franstalige en Nederlandstalige versie van het KB. Volgens de FOD Economie mag de verkoopbenaming "imitatiechocolade" niet meer gebruikt worden omdat de verkoopbenaming “imitatiechocolade” de consument zou kunnen misleiden. Het is aan de operator om een geschikte benaming te vinden voor wat men thans onder "imitatiechocolade" verstaat. Dit zou bijvoorbeeld “cacaofantasie” of “suikerwerk op basis van cacao” kunnen zijn.

“Het woord ″chocolade″ mag slechts deel uitmaken van de benaming van andere producten dan deze die gedefinieerd zijn in het KB chocolade wanneer zij gedeeltelijk bestaan uit chocoladepoeder, huishoudchocoladepoeder, chocolade, chocoladecouverture, melkchocolade of witte chocolade”.

Voorbeeld : het woord 'chocolade' mag geen deel uitmaken van de benaming van een levensmiddel (bv chocolademelk) dat enkel cacaopoeder bevat. In dergelijke gevallen mag wel 'met chocoladesmaak' gebruikt worden.

Het nieuwe Koninklijk Besluit treedt in werking op 27 oktober 2018. Echter, volgens het KB kunnen cacao- en chocoladeproducten in de handel worden gebracht overeenkomstig de bepalingen die van toepassing waren vóór de inwerkingtreding van dit besluit (bv. gebruik van de benaming imitatiechocolade), tot het einde van de zesde maand die volgt op de maand van de bekendmaking van dit besluit in het Belgisch Staatsblad, m.a.w. 30 april 2019.

 

Foto: Gemaakt met Puratos Carat chocolade


Nieuwsoverzicht

 Ondernemer  Kamal Kharmach helpt ondernemers in nieuw Eén-programma
>>> 07-08-2019
Binnenkort starten de opnames van het nieuwe programma De zaak met Kamal Kharmach. Daarin trekt Kamal naar allerlei ondernemers die voor een dringend probleem staan, en gaat hij samen met hen op zoek naar een oplossing.

 WEEK VAN DE AMBACHTELIJKE BAKKER   Promotieactie 2019: inschrijven tot 15 augustus!
>>> 07-08-2019
Je kan nog enkele dagen inschrijven om deel te nemen aan de Week van de Ambachtelijke Bakker (30/9-6/10). Via tv-spots wordt de consument opgeroepen om naar hun bakker te gaan. Het zou spijtig zijn als uw klanten merken dat jij niet meedoet, toch?

 BIBAC PLUS   BIBAC PLUS: ontdek de nieuwste ontwikkelingen van jouw ambacht
>>> 06-08-2019
Binnen 7 weken is het zover: van zondag 22 tot en met woensdag 25 september gooit BIBAC PLUS zijn deuren open in Antwerp Expo!

> Alle nieuws