Volstaan beelden van bewakingscamera's als wettelijk bewijs?

Ondernemer

Ja, maar enkel als de plaatsing van de camera's vooraf werd aangegeven bij de privacycommissie en de camera niet verborgen opgesteld werd.

Je hebt een broodautomaat en wil die beschermen tegen vandalisme en diefstal. Een beveiligingscamera is dan een goed idee, maar je moet enkele voorwaarden in het achterhoofd houden als je de beelden in een rechtzaak zou willen gebruiken.

De camerabeelden moeten op rechtmatigewijze verkregen worden. Dat betekent dat je enkel camerabewaking mag installeren als de plaatsing tenminste een dag voor de ingebruikname van de camera's werd aangegeven bij het e-loket van de privacycommissie

Zichtbaar

Ook moet de plaatsing van de camera's duidelijk zichtbaar aangegeven zijn met een specifiek pictogram. Via verborgen camera gewonnen beelden kunnen niet zomaar gebruikt worden als bewijs in de rechtbank. 

Op de werkvloer

Wil je camerabewaking op de werkvloer installeren dan moet je het personeel hiervan formeel inlichten. Goed voorafgaand overleg is onontbeerlijk wil je de goede werksfeer niet ondermijnen.