Moeten koeken met pudding gekoeld bewaard worden?

Autocontrole

Ja, koeken met pudding moeten gekoeld bewaard worden.

Uitzondering

Koeken met ingebakken pudding vormen een uitzondering op bovenstaande regel, omdat door het bakken de pudding gepasteuriseerd wordt. 

Koelen

De gevaarlijke zone voor bacteriën is de temperatuurszone tussen 7°C en 60°C. Er wordt aangeraden om deze zone zo veel mogelijk te vermijden.

Na het koken dient de pudding in maximaal 2 uur tijd afgekoeld worden naar <7°C.

Afkoeltijd

Beperk de afkoeltijd alsvolgt:

- verdeel grote hoeveelheden over verschillende kleine porties. Zet dus geen emmer in koelruimte.
- gebruik brede en niet te diepe recipiënten geschikt voor voeding
- voorzie een afkoeltemperatuur lager dan 7°C
- zorg voor voldoende luchtcirculatie

Koeltoog

- Check geregeld (dagelijks) of de koeltoog de juiste temperatuur heeft. Dit doe je best met een aparte thermometer, omdat door omgevingsfactoren de temperatuur kan variëren. Desnoods kan je de temperatuur iets kouder instellen.
- Het gebruik van een thermometer met priem is aan te raden, omdat je zo accuraat de temperatuur in de kern van de producten kan checken.
 
- Gebruik de koeltoog niet om warme producten op gekoelde temperatuur te brengen. Zet enkel reeds gekoelde producten in de toog.